Kumpi on tärkeämpää, motivaatio vai ympäristö
Kumpi on tärkeämpää, motivaatio vai ympäristö?
Hoitomotivaatio ja motivaation kasvattaminen ovat toistuvia teemoja päihdehoidossa.
”Se ei varmaan ole riittävän motivoitunut, koska retkahti taas”, ”miten voisin motivoida kumppaniani lopettamaan juomisen”, ”mistä mä löytäisin riittävästi motivaatiota raittiuteen?”. Tuttuja juttuja, eikö?
Minä en pysty motivoimaan ketään raittiuteen, mutta voin auttaa sinua motivoitumaan.
Totta on, että raittiuteen motivoituneen addiktin toipumisennuste on parempi, kuin huumeidenkäyttöön motivoituneen addiktin. Tässä mielessä motivaatiolla on merkitystä.
Kansainvälisesti tunnustettu ja Suomen johtava sisäisen motivaation ja hyvinvoinnin tutkija Filosofian tohtori Frank Martela puhuu ihmisestä yksilön sijasta suhdelona. Olemme aina jollain tavalla suhteessa ympäristöömme. Kukaan ei luo menestystään yksin ja riippuvuudesta toipumisen kannalta muutosta ja motivaatiota tukeva ympäristö on motivaatiopuheita tärkeämpi asia.
Miten luot toipumista tukevan ympäristön?
Vietnamin sodassa taistelleista amerikkalaisista sotilaista 35% kokeili heroiinia ja 20% oli siitä riippuvaisia. Ongelman vakavuus ällistytti amerikkalaiset ja Washingtonissa ryhdyttiin pikaisesti toimiin riippuvuusongelman ratkaisemiseksi. Tavoitteena oli pystyä jäljittämään kotiin palaavat heroiiniriippuvaiset sotilaat ja ohjata heidät kuntoutukseen. Mielenkiintoista oli, että tutkijoiden tekemät havainnot käänsivät yleisesti hyväksytyt uskomukset riippuvuudesta päälaelleen. Tutkijat huomasivat, että vain 5% sodasta palanneista sotilaista aloitti käytön uudelleen ensimmäisen vuoden sisällä palattuaan sodasta ja vain 12% retkahti heroiiniin seuraavan kolmen vuoden sisällä palaten takaisin raittiuteen. Valtaosa heroiiniriippuvaisista sotilaista pääsi eroon huumeesta lähes yhdessä yössä.
Havainto oli ristiriidassa ajan vallitsevan näkemyksen kanssa, jonka mukaan heroiiniriippuvuus oli pysyvä ja peruuttamaton tila (oletko kuullut saman Suomessa opiaattiriippuvuudesta puhuttaessa??)
Amerikkalaisten tutkimus osoitti, että ihminen voi vapautua huumeriippuvuudesta muuttamalla ympäristöä radikaalisti. Tässä tapauksessa en tarkoita ns perinteistä ”maantieteellistä ratkaisua”, eli muuttaessani Tampereelta Turkuun addiktio jää Tampereelle.
Vietnamissa sotilaat viettivät kaikki päivät heroiinin käyttöä aktivoivien ärsykkeiden ympäröimänä ja heroiinia oli helposti tarjolla.
Palattuaan kotiin sotilaat palasivat turvalliseen ympäristöön, johon ei ollut koskaan kuulunut huumeiden käyttöä. Toki monet heistä tarvitsi kuntoutustukea ongelman voittamiseen. Kotona sotilailta kuitenkin puuttui heroiinin käyttöä aktivoivat ärsykkeet (tarjonta, sisäiset jännitys- ja pelkotilat, käyttävät kaverit).
Olen usein miettinyt miksi toipumiskeskeisessä päihdehoidossa ihmiset voivat hyvin, kokevat vieroitusoireet verrattain lievinä, nauravat, ottavat rennosti, ovat vapautuneita ja läsnäolevia. Läheiset huomaavat usein positiivisen muutoksen jo 1-2 viikon hoidon jälkeen. Palattuaan hoidosta kotiin riippuvuus saattaa taas aktivoitua ja silloin asiakas joko ottaa, tai ei ota hoidosta saadut työkalut käyttöönsä.
Ongelma on ympäristön muutoksen tuottamissa ärsykkeissä. Päihdehoidossa kaikki rutiinit ja ärsykkeet ovat päihteettömyyteen tukevia. Säännöt luoat turvallisen toipumisympäristön, viikko- ohjelma on rakennettu toipumista tulevien rutiinien varaan, päivittäin keskitytään raittiuteen ja toipumiseen, yhteydenpito päihdekavereihin katkaistaan parhaan mukaan.
Kotiutuessaan ihminen palaa aktiivisesta päihteiden käytöstä muistuttavien ärsykkeiden pariin, jolloin vanhat fiilikset ja päihdemielihalut aktivoituvat.
Raittiuteen motivoituneen addiktin mieli alkaa ärsykkeiden myötä kääntymään kohti päihteiden käyttöä.
Epäterveen käyttäytymisen moralisoimisen ja motivaatiotason arvailemisen sijaan päihdehoidossa tulisi miettiä millainen ympäristö riippuvuudesta eroon haluavalle asiakkaalle mahdollistetaan. Raittiin ihmisen asuttaminen päihteitä käyttävien ihmisten asuinyksikköön on tyhmää, sekä vastuutonta. Hoidossa hyvin alkanut kuntoutuminen katkaistaan heti kotiutuessa.
Pitkäkestoisen riippuvuudesta toipumisen ratkaisu on toipumista tukevissa rutiineissa ja ärsykkeissä. Miten aloitat päiväsi? Millaisten ihmisten kanssa olet tekemisissä? Millaista kirjallisuutta luet? Onko käytössäsi puhtaan ajan laskuri? Miten muistutat itseäsi toipumisesta päivittäin? Miten luot itsellesi toipumista tukevan ympäristön?
Muista, että riippuvuudesta toipuminen on mahdollista. Yksinkertaisuudessaan se voi olla toipumista tukevien rutiinien päivittäistä toistamista.
Julkaistu 25.02.2025